Tuesday, January 10, 2012

Žrtvama sistema...

...koji nas tlači i zatvara. Onima koji ovo čitaju poručujem da ne očajavaju. Strahote koje se nadvijaju nad nama su posledica pohlepe. Te gorčine čoveka koji ne na vrhu našeg napretka. A taj napredak je posledica svih delanja, svih koji danas žive, i svih koji su ikada živeli. Dostignuća, sva tehnologija i tehnika koju smo akumulirali, su preoizvod čovečanstva. To nije privatna stvar. Nema svojinskog odnosa u tome.
Mržnja umire sa onim koji mrzi. Netolerancija opstaje dokle god postoji neznanje.
A neznanje se ne iskorenjuje u školama. Iskorenjuje se radoznalošću. Beskrajnom potragom za novim iskustvom.
Oni koji su na vrhu piramide moći su ljudi, od krvi i mesa. Dolaze tamo spletkama, kroz politiku, rezervisane pozicije u hijerarhijama moći. Učeni su da okrenu drugi obraz pred patnjom običnog čoveka.
Nas okreću jedne protiv drugih. Mi smo njihovo topovsko meso, njihova đulad, njihova roba, jer za drugo dugo nismo znali. Za manje od jedne generacije smo naučeni da ne preispitujemo ništa. Da ćutimo i okrećemo glavu. To znači da još nismo naučeni da mrzimo. Znači da se plašimo, jer imamo koga da volimo, i nekoga ko može voleti nas. A samo nevoljeni mogu mrzeti. Oni koji u drugom ljudskom biću ne vide ljudskost.
Oni koji žele da ubijaju nisu ljudi. Oni koji žive za tuđu smrt su neprirodni. Jer nismo više životinje koje ubijaju opstanka radi.
Oružje je zlo. Ljudi koji ga nose, nose semeništa zla, nose patnju i šire je. Sloboda se ne može izvojevati masakrom i otimanjem života.
Sloboda je...granica između mene i vas

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive