Wednesday, August 31, 2016

Manifest našeg jezika

Primarna funkcija jezika je najefikasniji način prenošenja misli i/ili ideja pojedinca drugom pojedincu ili grupi. U tom kontekstu, osnova komunikacije među ljudima jeste sposobnost ili poznavanje zajedničkog jezičkog sistema unutar kog se snalaze dovoljno za razmenu ideja ili misli.
U skladu sa prethodno pretpostavljenim, nužno je napomenuti da je jezik kao sredstvo razmene živa stvar. Iz toga kao zaključak se može izvući da je od doba Lomonosova I reforme ruskog jezika jezik I forma istog u službi političke elite. Ekonomski determinizam nalaže da je sposobnost neposrednog trgovanja uslovljena neposrednom komunikacijom. Između ostalog.
Lomonosov je 1755. započeo reformu ruskog jezika približavajući crkvenoslovenski I govorni, vulgarni ruski jezik. Na intelektualnoj eliti I kulturnoj avangardi je bilo da taj, uslovno rečeno, novi jezik zaista stvore.
Na tragu tog iskustva I iskustva, po mom mišljenju tužnog jezičkog rastanka, skandinavskih jezika, odlučio sam da počnem da pišem jezikom koji je mešavina političkih jezika nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Takođe, odbijam da priznam postojanje srpskog, hrvatskog, bošnjačkog, crnogorskog I potencijalnih budućih dijalektalnih derivata našeg jezika.
Ako su mi oduzeli državu, ne dozvoljavam im da mi oduzmu jezik.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive