Wednesday, November 23, 2011

djole, ivana i ja, sa prvog dana blokade filoloskog


Jebi ga. Pauziramo sa akademskim vokabularom.

Dragi studenti, ovde vasi studenti. Samo da se javimo da smo dobro. Nismo spavali celu noc. Koncentracija nas pomalo izdaje, te nam ne zamerite na eventualnoj nekonzistentnosti.
Fali nam kreativnosti. Nama, studentima. Ima nas raznih, onih sa dobrim I zlocestim namerama. Ali nas vezuje zajednicki prostor, zajednicko vreme, problemi, svi ih imamo, I svaciji su njegovi najbitniji.
Blokiran je Filoloski fakultet, treci dan za redom. Bilo je zestokih rasprava, psovki, lepih reci, romansi, I novih, kao I obnovljenih prijateljstava.
No, fali nam kreativnosti. Deluje kao da smo zaboravili da smo mladi, da nismo svi ozbiljni, da ne moramo to biti. Kao I uvek, najbolja zajebancija je bila na cudnim, perifernim I neocekivanim mestima. Kroz glave su prolazile stotine ideja komentarisane uz smeh, ali je ostalo sve na krajevima usiju.
Ako damo detetu spajalicu I kazemo mu da smisli nacine upotrebe, dobicemo beskonacnu listu kreativnosti. Tu istu spajalicu smo naucili da posmatramo kao vezu izmedju dva papira. Eventualno vise. I to je to.
Negde na putu ka trzistu rada smo izgubili radost stvaranja kroz razmisljanje I otkrivanje. Negde smo ubili tu radoznalost.
Preuzela nas je panika, postali smo preozbiljni, zatvoreni za kreativne ideje. Suzbijamo to dete u sebi.
Umesto da blokadu iskoristimo da pokazemo sta sve student moze znaciti, ostali smo zarobljeni umovima onih protiv kojih dizemo glas.
Umesto da pokazemo sve potencijale koje imamo I podelimo sa svetom sva svoja interesovanja, sve svoje talente, svaki tracak inovativnosti, ostali smo u okvirima koji su za nas vec predvidjeni.
Blokada je , izmedju ostalog, prilika da se u kontekstu stvaralacki potentne atmosfere, u produktivnoj interakciji, studenti samootkrivaju I nova otkrica o sebi aktuelizuju.
Kada pisemo ovo, naravno, racunamo da ste vi koji citate lenji, glupi I neprijateljski raspolozeni spram dugackih recenica, kao sto je upravo ova.
Zato.
Hajde!
Hajde da zapocnemo nesto novo.
Neocekivano.

Ne zaboravite da hrabrost nije odsustvo straha, vec delanje u prkos strahu.

Mi bismo hrabro da pricamo o supkulturama, pornografiji, gurmanluku, nacinu organizovanja dece u vrticima, mentalno ometenim osobama, svojim privatnim problemima, o profesorima.
I ocekujemo da se nista nece desiti.

Sve iznad toga je uspeh.

S verom u Borga, za hrs masni, slobodu slasnu.

Svi koju su za dignite ruke.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive