Wednesday, December 7, 2011

Šef

Reče šef pre par dana da na britanskim fakultetima ulaz je slobodan, bezbednost je neprikosnovena, svi su nasmejani i spokojni, sem onih koji zlo misle. U Amerikama, pak nema autonomije univerziteta, policija se sretno i berićetno šećka po kampusima, fakultetima, poput ostalih slobodnih (je li) građana. Ma Izrael je sjajno mesto, vojska ispred ulaza univerzitetskog kampa u Tel Avivu!

Filozofski fakultet u Beogradu je doživeo dragi moji, i manje drage moje, transformaciju. Da, transformaciju. Ono što je Englezima, Amerima i sličnima pošlo za ruku posle vekova procesa lenjinovskog odgovaranja na pitanje 'Šta dalje?', Filozofski je odradio za nepunih 6 godina. Kamere, ako se ne varam, preko 30, svuda, pokrivaju sve osim 10 tačaka na fakultetu, obezbeđenje, lojalna studentska liga, murija u civilu i van njega svako malo tu, ukinuta autonomija (političke parlamentarne partije distribuiraju javna preduzeća, stoga, i Filozofski je uleteo nekome, izvesnoj Vesni), univerzitetski prostor je privatizovan bez konsultacije sa korisnicima istog, još je samo ostalo da vojska pripali drinu bez filtera ispred. Mada, kako stvari stoje, militantni desničari su već zauzeli busije. Što vam dođe na isto.

No, valja spomenuti da su studenti u Britaniji u prkos kamerama i snažnom privatnom policijskom aparatu (finansiranje policije dozvoljava privatnom sektoru da uđe kapitalom i interesom), bili nekoliko puta, u velikom broju i većoj meri, spremni da se bore u svakom smislu te reči za svoja prava. U Amerikama su studenti nezadovoljni tretmanom Berkli univerziteta prema svom profesoru odlučili da dekan više ne zaslužuje kuću te se uputili da je zapale.

Neam pojma šta rade u Izraelu.

U Finskoj tih problema nema. Internet kao najopširniji projekat u istoriji čovečanstva je ljudsko pravo garantovano ustavom. Biblioteke su besplatne i otvorene. Fakulteti su besplatni ili simbolično plaćani u cilju dizanja pismenosti. Ekološki materijali su subvencionisani i svako nepotrebno uništavanje okoline se tretira kao teško krivično delo.
Oni uče vožnju 2 godine pre polaganja.

Sa druge strane, tamo je jako hladno, Šveđani neće da idu svojim putem na severu, jer im je jezik ravnopravan sa finskim i romskim. Da, romskim.

No, jebo zemlju koja nema Kosovo.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive