Saturday, February 6, 2016

Emdjej

Negde oko prvobitnog Bozica, u aprilu 1916. godine, Emdjej se obreo u sred razgovora izmedju pobunjenika Irske, pobornika republike sa jedne strane i tada vec propadajuce imperije Britanije, sa druge. Posto je Emdjej vatreni navijac svega iz Resnika sto je sportski neopopularno, odlucio je da mu je pun kurac Irske i krompira, te se vratio u srpski Meksiko, Resnik, najseverniju tacku kaloricne Sumadije. Tu je ostao do svoje pretposlednje smrti, do nedavno. Dok je obitavao u Resniku, Emdjej je voleo da provodi u parku vreme sa ortacima Trifketom, Sintom i ostalima koji su imali noge.
On je svoje krio sirokim pantalonama, ne toliko jer ih se stideo, vec zato da ne bi postideo one koji ih nisu imali ili one koji bi imali tendenciju da imitiraju zmije. Nikada se nije bavio kriminalom, ali ostaje urbana legenda da je pisao rime za Dvarasa Shakura i da jednom spasio na kanadsko americkoj granici Kaponeu zivot, zbog cega mu je ovaj bio zahvalan do zatvora. Postoji ceo jedan deo Emdjejevog zivota o kom ne voli da prica. Bolne su mu teme zene, ratna dejstva u Vijetnamu i Kambodzi, jedna macka koju nije spasio na Julinom brdu i Ava Divajn.
Ali onipak nije mracan lik. Vesele naravi i zagonetnog osmeha, omiljene su mu teme mir u svetu i sivijevi, dok u dokolici uziva u nakitu i stiklama, pogotovo ako su tudji.
Upoznao je Ivana nekoliko puta. Prvi put setajuci ka fakultetu u cilju povlacenja svojih tadasnjih saradnika sa katedre za istorijsko rudarstvo u cilju bavljenja svojim pravim poslom, citiranjem replika iz Gospodara prstenova i razlicitih tehnika za svijanje papira.
Drugi put je upoznao Ivana kada je doticni saznao gde potonji zivi i odlucio da se nametne teritorijalno istom u  Kupatilo. Ali o tome drugi put. Iako za kratko vreme jeste bilo uspostavljeno ratno staje, koliko god ateisticni bili obojica, slozli su se u pauzama izmedju seksualnih avantura i platine da je najbolje da u Gnezdu spoje svoje sudbine i prepuste Bogu dalji tok.
Ono sto je bila neocekivana posledica svega jeste da su obojica, razocarni u uspehe fudbalera, postali jedan drugom najveci bilijar navijaci, iako ni jedan od njih ne zna da vozi.
Trivija: Emdjej je stariji od Ivana nekoliko godina iako Ivan to ne priznaje i obojica uzivaju da zajebavaju Dzeja kad ovaj nije tu.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive