Monday, February 22, 2016

kako je poceo WWI

Bio je to jedan snezan dan. Za svu trojicu. Naporan dan. Laki je uspeo da izdejstvuje da Ivan izadje iz kafane ne bi li mogao da odrzi nekakav privid nove godine posto je nasao zenu Ivanu u Austrougarskoj. A tamo ti ljudi slave drugacije novu godinu. Je li, ti Hrvati moraju u svemu da budu prvi. Pa i u datumu nove godine. I naravno, kao i sve tamo, moze da nas prebije na gotovs.
Emdjej ne nasao neku zenu, isto se zove Marija kao i ova danas, Ona je iz neke banje, ko ce ga znati. Te zdrave su mi uvek bile sumnjive.
A Ivan, imao je neku zensku iz kraja, nasla vise ona njega. Isto Milica kao ova danas. Ne pitajte me nista.
Sve u svemu, Ivan se tih dana bavio kuvanjem, uvezla mu ova Lakijeva neku vocku, rajcicu, te on resio da proba da vidi moze li se sa tim  stogod uciniti. Za Emdjeja i njega je to bila jedna sasvim obicna noc. Kao posteni Srbi i stovatelji tradicije Naprednjaka u to vreme, divili su se Garasaninu i Pasicu. Ivan je citao u to vreme spise Pasica o slozi Srbohrvata koji jos nisu napisani dok je Emdjej slao telegrame Garasaninu o tome da Srbija mora da se vrati na Solun. Ilija se nalozio i kao posledica toga, poceo rat devedesetih.
Jebiga.
No, Milica je pomagala Ivanu tako sto je tukla po vinu do mere koju je obelezio na flasi da mu treba za jelo. Marija je bila neka vrsta fantoma, koju nikako da posteno vide ni Milica ni Ivan, Uglavnom zbog visine.
Nosa.
Za Ivana se znalo da je arogantni kreten, ali za Milicu se culo tek kasnije. Za neke druge stvari.
Da se vratimo na tu shizmicnu pagansku vatikansko-unijatsko-tajskunsku katolicku novu godinu. Ma ko jos slavi novu godinu prvog januara?!
Sve u svemu, Emdjej i Marija su uzivali u kulinarskim sposobnostima Ivana i Milice, koja je posluzila krekere sa kecapom kupljene kod Dabe. Ono sto je Ivan skuvao je bilo sjajno za gledanje. Negde jos postoji u stalnoj postavci muzeja narodne umetnosti u Beogradu slika tog jela. Glasine kazu da zbog te slike niko ne otvara muzej decenijama.
U nekom trenutku, kao sto to i biva u istorijskim momentima, Emdjej je u kolenima osetio muziku iz Lakijevog lokala. Jasno je da je odmah pokazao ocima Ivanu da je potrebno spremiti sto, skloniti jastuk sa fotelje i zatvoriti budoar te zaputiti se ka Gnezdu. Milica je masturbirajuci gestikulirala da se svi dobro obuku i da je potrebno da svi piske jer nema dovoljno vlaznih maramica za sve. I da ono sto ona ima vlazno nije za higijensku upotrebu. Tako da alternativa u obliku suvih maramica ne dolazi u obzir.
Marija je pevala u sebi Sunce ljubavi od Dzeja i aktivno ignorisala sve.
Zamandavili su svoj haus i uputili se niz stepenice koje su videle bukvalno na hiljade stopala.
Na ulazu u Gnezdo, Laki je uz dousnike Austrougara koji su mu javljali na lonce povezane kanapom pokusao da sakrije ludu zurku.
Ekipa kulinarstva je usla u lokal. Tenzija se mogla osetiti na kilometre, ali u Gnezdo niko ne dolazi bez poziva, pa niko nije ni mogao da oseti tenziju. Emdjej i Ivan kao hrabri internet youtube ratnici nisu prezali od onoga sto ih mozda ceka.
Laki bi prosao bez posledica...da Marija nije primetila Devojku u crvenoj haljini. Zena koja nikada nije rekla svoje ime, pa zato ne mozemo da je personalizujemo.
Ali kao sto cete videti, to ce izroditi neke neocekivane posledice.
Emdjej je udario lock na Lakijev pogled i spustio obrve preteci, sto je Klint Istvud iskoristio nesto kasnije za Prljavog Harija. Laki je kao blok udario Sigala, dok je Ivan stajao kao da se nista ne desava, posto zapravo ne vidi nista sa leve strane. Milica i Marija su se prepirale koga ce Emdjej i Ivan vise zajebavati i Marija je pobedila.
Posto je celo vece otislo k vragu, tacnije, cigani koje je Laki kao domacin doterao do Gnezda, Ivana je kao Austrougarin oterala u ime ljudskih prava. Na scenu je stupila Devojka u crvenoj haljini.
U to vreme je samo Ivan imao mobilni telefon, ali kako ce VIP mobilni operater biti uspostavljen skoro vek kasnije, nije imao mnogo koristi od njega, pa nije imao sta da pusta od piratskih pesama sa interneta koji ce doci tek par decenija kasnije.
Devojka u crvenoj haljini je stala ledjima okrenuta ka podijumu i pocela da peva bozanski poput Dive iz Petog elementa. Na zalost, ni jednu pesmu nije zavrsila ni do prve trecine numere. Prica se da je ona cak pedeset godina pre dana kad je muzika umrla, kriva za osnivanje kluba 27.
U napadu sizofrenije, desilo se ono sto se desi na svakoj zurci koja je za kurac. Neko je poceo da prica viceve o Dzeju. Ivan tvrdi da je to bio Emdjej, Emdjej tvrdi da je to uradila Marija. Znamo samo da Ivana nije sigurno. Ona nije pricala viceve. Milica ga nije razumela, ali se smejala jer je shvatila poslednji Lakijev od par nedelja unazad. Ili to na koji nacin ce postati diplomata jednog dana. Sve u svemu, jedina je bila koja se od srca smejala.
Epilog je bio taj da kada je Milica prestala da se smeje, dobila je napad ultraevropeizma i u znak revolta prema odnosu naspram cigana gudaca isteranih od strane Ivane Austrougarske, opicila je one koje moze. Emdjeja i Ivana.
U skladu sa naprednom politikom tog doba, stala je d ubedjuje Mariju da je ona kao niska osoba cigan jer cigani nemaju pristup jednakoj kolicini kalorija pa su zato niski i odlucila da udari emocionalnu ucenu ne bi li uspela da izdejstvuje odrzvanje tenzije sa pocetka veceri.
Kako joj to nije uspelo, a vaspitana je da svakoga pozove kuci, dovukla je Mariju kod Ivana, dok se Emdjej mentalno spajao sa Lakijem da bi saznao da li moze Laki da proda Devojku u crvenoj haljini. Dosli su do zakljucka da je to pogresno jer bi izazvalo kontroverze ali da je mogu rebrendirati, sto su i ucinili nesto kasnije.
Sve u svemu, kod Ivana, Ivan je konacno presekao u sebi i odlucio da ce da odjebe lujku iz politickih razloga i napraviti karijeru za promenu. Koju ce mrzeti, dabome. Jebes karijeru kojom je covek zadovoljan.
U skladu sa tim principom sva trojica i dan danas funkcionisu.
Avaj, posle epohalnog zatvaranja Milice u kupatilo, Laki je pitao da li moze da dodje da posmatra performans, ali mu Ivana zadrza muda u dzepu pa je morao da krene za njom .
Emdjej je sa nevericom posmatrao kako se preko Marije prelama svetlost i pomislio da je hobit. Ali ga je na tu godisnjicu Marija razuverila obrijanim nogama.
A Marija je sa nevericom slusala o tome kakav je perverznjak Ivan.
Kad je Ivan saznao za to, odlucio je da za mesec dana ostavi Milicu i preseli se u deo sveta gde ga samo medjedi mogu pronaci.
Bosna.
Zajeb je bio sto nije govorio ni Turski ni Madjarski ni Njemacki. Pa je na kraju morao sa lokalcima zbog dopuna za 060.
I tako je upoznao nekog Gavrila.
Emdjej se zaposlio kod Bore St. Miljanovica, da prati novine, dok je Laki otisao kod Ivane na vikend u Zagabriju i tamo se zaposlio na 4 dana u licnu pratnju prestolonaslednika Kaundka monrhije.
Rekao ovaj Ivanu da ce na putu nazad ka Beogradu prolaziti sa ovim svojim sefom kroz Sarajevo i da to nije tako daleko od toga gde je Ivan bio pa bi se mogli naci. Ivan da ne bi bio sam povede Gavrila.
Seli njih dva u lokal i popise par rakija. Kako Ivan nije video na levo oko, kad je prestolonaslednik prolazio pored zbog lose isplanirane rute, ucini se Ivanu da je video i Lakija, na sta se ljubomorni Gavrilo pobuni i pokusa da nacilja Lakija da ga ubije, ali budala pogresi i upuca tog nekog marginalca.
Jebiga, uhapsise ga, valjda je umro u Ceskoj negde u nekoj banji. Mislim da tu kod Marije negde.
I poceo Veliki rat.
Sva trojica se opet nadjose u Beogradu, sad kao vojnici jer nisu uspeli da pobegnu u Albaniju preko Surcina kako je insistirao Emdjej pa su ih navatali kod Sapca. Onda su morali da drze neku suludu odstupnicu u Beogradu gde su svi otpisali ceo njihov puk. Ali o tome drugi put.
A da, i sva trojica su sa zenama koje se isto zovu a bolje su od ovih iz price. Osim Lakija i Emdjeja.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive