Saturday, February 6, 2016

usrana motka i kolac

22.6.1389., Laki je otisao na njivu da posmatra travu oko njive kako raste. Iznajmljivao je od nekog Lazara sto nije mogao svaki dan da dolazi iz Kraljeva, pa je tako davao u najam da neko obradjuje da ne propadne. Ali Laki je nije obradjivao vec je zeleo da ime gde da legne da ne povredi travu. I bilo mu je okrutno da udara konje, posto nikad nije bio svestan svoje snage. Emdjej je kopao par kilometara dalje kobalt jer je negde cuo da je to 'next thing', u nadi da ce moci da promeni posao dotadasnjeg glasnogovornika zvona mesne crkve. Ivan je isao u nocnu smenu da odradi sat vremena odmora od pre 4 godine.
U nekom trenu neki cica prodje pored Lakija i iz najbolje namere ga preskoci i time mu izgazi travu, tacnije jednu konkretnu travku koju je laki poslednjih 20 minuta pomno pratio. Ali, kako i kasnije u Kasmiru, nije mu dalo mira, morao je da ubije cicu. I dan danas se pravda da ga ne bi ubio da je bio zena. Ono sto tada niko od nas nije znao je da je taj cica nosio ugovor o pravljenju zemljanog puta koji bi spajao tu njivu i jednu drugu u blizini. Ugovor sklopljen izmedju tog nekog Lazara i nekog Osmana Murata ili Bajazita, ne secam se.
Ono sto se posle desilo je niz konjanika koji su trcali po tim njivama, sto je Lakija jako nerviralo, ali mu bar nisu dirali travu. Sve do jednog koji je eto, da kao ne bi pavio problem kao ostali, prosao travom. I odubi mu noktom Laki glavu i posalje sve na konju truplo dalje. To je pokrenulo lavinu problema jer je Taj Osman dosao sa vojskom nekom i poceo da vice po selu kako ce da uzme sve njive u kraju. Kako bi to Lazara ostavilo bez mesecnih prihoda, ovaj je okupio ortake iz kraja i pozvao Saljimijeve, kao i Kotromanice i koji su zvali Tomislava, Kresu i Ladislava sa svojima, i 28.6., nastade pokolj!
Ovi Osmanovi udarise ko da je rat ebote!
Sjebali Emdjeju zvono i ovaj nemajuci kud prikljuci se Osmanovoj ekipi er su davali hranu ako uzmes oruzje, ali je ceo rok slluzbe proveo u sektoru za nadgledanje letenja strela, civini sektor.
Ivan se zapio Sa Brankovicem, pa je po obicju zakasnio, Dok je dosao, sve je bilo gotovo.
Posto e bio bas pijan, otisao je da spava, a Vuka su navatali i poceli da zajebavaju da je peder jer im je Ivan uvek bio sumnjiv na tu stranu. Kao Isus. Ima samo ortake, kapiras?
Na kraju je Laki ostao pod Osmanovim ugovorom da gleda travu, uz povecanje nameta a Emdjej je poginuo kod Mohaca 1395. dok je pokusavao da pomirise motku ciji je jedan kraj bio umazan u balegu a drugi cist, pa je od umora resio da umesto da jednostavno okrene motku uzme i iz higijenskih razloga krene da guta celu motku sa ciste strane, ne bi li mogao da pogleda izbliza sta se desillo sa stomakom njegovog ata Ratimira. Na kraju je od nelogicnosti umro na takav nacin da je inspirisao kriminalnu grupu u koju se Osmanova zaostavstina pretvorila da ubija svoje ekonomske protivnike. Tako su vam inace nastali izrazi Kolac i Usrana motk.
Ako niste znali.

No comments:

Post a Comment

Followers

Blog Archive